top of page

вто., 12 окт.

|

Состанок за зумирање

Потврда за домородните земји ~ со Duane BigEagle

На овој конструктивен, заеднички состанок, учесниците ќе бидат поканети да учат, споделат и поставуваат прашања за оваа практика - и потоа да започнат со процесот на формулирање на сопственото признавање на земјиштето што ја одразува нивната сопствена географија и автентичност, доколку тие одлучат.

Registration is Closed
See other events
Потврда за домородните земји ~ со Duane BigEagle
Потврда за домородните земји ~ со Duane BigEagle

Time & Location

12 окт. 2021 г., во 11:30 – 13:00

Состанок за зумирање

About the event

Што е потврда за земјиште?

  „Признавањето на земјиштето е формална изјава која ги препознава и почитува домородните народи како традиционални управители на оваа земја и трајниот однос што постои помеѓу домородните народи и нивните традиционални територии.

Да се препознае земјата е израз на благодарност и благодарност кон оние на чија територија живеете, и начин на чест на домородните луѓе кои живеат и работат на земјата од памтивек. Важно е да ја разберете долгогодишната историја што ве навела да живеете на земјата и да барате да го разберете вашето место во таа историја. Признанијата за земјиштето не постојат во минато време или во историски контекст: колонијализмот е тековен тековен процес и ние треба да го изградиме нашето внимание за нашето сегашно учество. Исто така, вреди да се напомене дека признавањето на земјата е протокол на домородните луѓе“.  https://www.northwestern.edu/native-american-and-indigenous-peoples/about/Land%20Acknowledgement.html

За време на овој ручек, наменет за уметникот за литература, но отворен за јавноста, ќе го слушнеме поетот на Осаж, Дуан БигИгл, поранешен поет-учител на CalPoets, поранешен регионален координатор на округот Марин и поранешен претседател на одборот на директори на CalPoets.   На овој конструктивен, заеднички состанок, учесниците ќе бидат поканети да учат, споделат и поставуваат прашања за оваа практика - и потоа да започнат со процесот на формулирање на сопственото признавање на земјиштето што ја одразува нивната сопствена географија и автентичност, доколку тие така одлучат.

Важно е да се забележи дека има многу што треба да се земе предвид при креирањето на признавањето на земјиштето. Duane BigEagle вели:  „Лично, јас не препорачувам признавање на земјиштето, освен ако не сте го направиле вашето истражување и ги мислите зборовите што ги кажувате.  Оваа практика сама по себе е само почетна точка.  Потребна е домашна работа и понатамошно дејство.  Вклучивме неколку интересни врски подолу кои може да ви помогнат да почнете да размислувате за тоа како можете да почнете да ја применувате оваа практика на автентичен начин.

Документи за преземање од Duane BigEagle:

Белешки за наставниците за домородните американски култури

Основни елементи/Карактеристики на културите на домородните Американци

Индиски вредности, ставови и однесувања, заедно со образовни размислувања

На чија земја си? 

https://native-land.ca/

https://ncidc.org/California_Indian_Pre-Contact_Tribal_Territories

Поенти што треба да се земат предвид при подготовката на потврда за земјиште:  https://americanindiansinchildrensliterature.blogspot.com/2019/03/are-you-planning-to-do-land.html

Повеќе точки што треба да се земат предвид при подготовката на потврда за земјиште:

https://apihtawikosisan.com/2016/09/beyond-territorial-acknowledgments/

Повеќе ресурси:

https://native-land.ca/resources/territory-acknowledgement/

https://nativegov.org/a-guide-to-indigenous-land-acknowledgment/

Duane BigEagle е член на Здружението Osage во Северна Калифорнија и е роден во Клермор, Оклахома. Тој предава креативно пишување од 1976 година со програмата Калифорниски поети во училиштето.  Тој има  предава на програмите за мајчин студии во државата Сан Франциско, државата Сонома, а во моментов предава на Колеџот во Марин.  Тој е награден со грантови за уметник во престој од Калифорнискиот уметнички совет и Центарот за уметност Хедлендс и служел на различни локални, државни и национални панели за грантови и преглед на политики за многу агенции, вклучувајќи го Советот за уметност на Калифорнија и Националната фондација за Уметности. Тој има добиено неколку награди за поезија, вклучувајќи ја и наградата за поезија WA Gerbode во 1993 година. Тој е основачки член на одборот на Јавното училиште за американски индиски повелби во Оукланд, Калифорнија, и служел како консултант за образовни реформи за многу агенции, вклучувајќи го и Институтот Аненберг за училишна реформа. Duane BigEagle е исто така културен активист, традиционален американски индиски пејач и традиционален танчер Osage Southern Straight.  Тој е поранешен претседател на Одборот на калифорниските поети во училиштата.

Tickets

  • Free Ticket

    0,00 US$
    Sale ended
  • Donation to CalPoets

    25,00 US$
    Sale ended

Total

0,00 US$

Share this event

bottom of page