top of page

УЧИЛИШНИ ПРОГРАМИ

California Poets in the Schools нуди училишна поезија  работилници за училиштата К-12 низ Калифорнија.  Ве молиме контактирајте со нас за да дознаете повеќе.

california poets in the schools.png
_MG_8177.jpg
Luis Hernandez 2016.jpg

Поетски работилници во училиштата

Никогаш не било толку важно да се поттикне чувството на поврзаност и припадност меѓу нашата младина.  Студентите денес се справуваат со екстремна изолација предизвикана од глобална пандемија, масивно расно пресметување во движењето Black Lives Matter и рекордни, шумски пожари предизвикани од климатските промени кои принудуваат трауматски евакуации и го покриваат целиот западен брег во воздух премногу токсичен за дишење. .  Кризите за менталното здравје се во пораст, особено кај адолесцентите.

 

Наставата за поезија, без разлика дали е онлајн или лично, негува човечка врска. Чинот на учество на час по поезија им овозможува на младите луѓе веднаш да се чувствуваат помалку изолирани и може да биде моќен чекор во помагањето да се надмине осаменоста.  Пишувањето поезија, исто така, ја зголемува сопствената и општествената свест, додека негува сопственост на единствениот глас, мисли и идеи.  Пишувањето поезија им овозможува на младите луѓе да придонесат за поширокиот дијалог на заедницата за социјалната правда, климатските промени и другите итни прашања на нашето време. Споделувањето поезија на глас со врсниците може да создаде мостови кои поттикнуваат емпатија и разбирање.

Green Pencil Art Talent Show Flyer.jpg

„Поезијата не е луксуз. Тоа е витална неопходност за нашето постоење. Таа го формира квалитетот на светлината од која ги предлагаме нашите надежи и соништа кон опстанок и промена, прво во јазик, потоа во идеја, а потоа во поопиплива акција“.  Одр Лорд (1934-1992) 

Професионалните поети (поет-учителите) се столбот на Калпоетите  програма.   CalPoets' Poet-Teachers се објавени професионалци во својата област кои имаат завршено обемен процес на обука  со цел да го внесат својот занает во училницата за да инспирираат нова генерација млади писатели.   Поет-наставниците имаат за цел да изградат интерес, ангажман и чувство на припадност на училиште (помагајќи да се задржат децата на училиште) меѓу различни групи ученици од одделение К до 12.   Поет-учители  учат наставна програма заснована на стандарди, насочена кон градење на писменост и лично зајакнување преку креативниот процес.

Лекциите на CalPoets го следат испробаниот и вистинит лак што е докажано во последните пет децении дека предизвикува силна поезија од речиси секој ученик на секоја лекција. Оваа рамка вклучува анализа на општествено релевантна песна напишана од познат поет, проследена со индивидуално студентско пишување каде што младите ги применуваат техниките што добро функционираат во „познатата песна“, проследено со студентски изведби на нивното пишување.   Класните сесии често кулминираат со формално читање и/или антологија.

Ве молиме контактирајте со нас за да започнете со процесот на доведување професионален поет во вашето училиште.

Виртуелни поетски работилници  во училиштата

Поетите од Калифорнија во училиштата Поет-учителите речиси целосно се свртеа кон онлајн наставата.  Додека форматот е променет, моќната природа на нашата работа продолжува длабоко да резонира со заедниците низ државата.

 

Упатството за поезија е разноврсна алатка која добро преминува кон онлајн учење.  Поет-учителите влегуваат во виртуелните училници како гости уметници  и учат темелна наставна програма за уметничко образование во која класот има интеракција со и пишува поезија за време на секоја сесија.  Поет-наставниците користат дигитални алатки за да отворат нови патеки на учење - како што е прикажување на познати поети кои изведуваат свои дела и ги учат учениците како да прават „видео песни“ користејќи Adobe Spark.   

Ве молиме контактирајте со нас за да започнете со процесот на доведување професионален поет во вашата виртуелна училница.

bottom of page