top of page

Онлајн поетска работилница за млади

како одговор на исклучувањето на училиштата поради СОВИД-19

Младинската поезија е важна во пандемија!     Младите помагаат да се документираат приказните од ова време.   

Кликнете овде за да направите донација  на калифорниските поети во училиштата.

 

Професионални поети од цела Калифорнија нудат лекции за креативно пишување поезија за младите и семејствата.   Часовите се бесплатни за секого и не бараат подготовка.  Оваа онлајн работилница расте и ќе продолжат да се додаваат лекции во текот на пандемијата.  

Поднесете ги вашите песни за потенцијално брзо објавување на нашата веб-страница!  

Ние собираме студентски песни генерирани од овие лекции на нашата веб-страница овде.  

 

Родителите или старателите за млади под 18 години мора да поднесат формулар за ослободување.   Учениците од 18 години и постари и поднесуваат сопствен формулар за ослободување.   Го поедноставивме формуларот за ослободување за да вклучиме електронски потпис - не е потребно печатење.  Постои опција да ја поставите вашата песна директно на формуларот, но потребна е сметка на Google.  Доколку сакате, ве молиме пополнете го формуларот, а потоа испратете поднесоци на:  californiapoets@gmail.com

Кликнете овде за да пристапите до формуларот за електронско ослободување на англиски јазик.  

Кликнете тука за пристап до формулари за објавување на поезијата во Шпанија.

Алтернативно, кликнете овде за да преземете, испечатите и скенирате формулар за издавање PDF на info@cpits.org

Алтернатива, кликнете тука за да се симнете, да се исчистите од формулари за објавување во PDF a info@cpits.org

CAClogo_stackedRGB.jpg

 

Благодарност до Калифорнискиот уметнички совет за великодушната поддршка на калифорниските поети во училиштата.

1

ПОСТИЛО ЗА ЛИЦЕ

ИЛИ ПАНДЕМИЈА

пишување писмо песна

направено од:  Мег Хамил со инспирација од Карен Бенке

насочена кон:  одделение 1-12 

2

Слободен стих поезија -  

Ѕвездена ноќ 

направено од:  Ернесто Гарај

насочена кон:  одделение 1-12 

4

СИТЕ ВО СЕМЕЈСТВОТО

направено од:  Ден Зев Левинсон

насочена кон:  одделение 3-12 

Магични лекции за деца од Прарто Серено за дома #3 (од 1-3 одделение)

  Второто поетско патување на Прарто е во два дела: првиот дел не потсетува на магијата на зборовите и бара од нас да ја прошириме нашата бурна имагинација надвор од животинското царство што го истражувавме во сесијата бр. 1.  Кликнете овде за да ја посетите страницата на YouTube на Prartho Sereno каде што можете да учествувате во вториот дел од оваа лекција, како и во многу други.

6

Како да звучите како експерт за што било во 10 лесни чекори!

направено од:  Фернандо Алберт Салинас

насочена кон:  Одделение 5-12

7

Во два ума

направено од:  Марго Перин, координатор на областа Сонома за CalPoets

насочена кон:  Одделение 3-6

8

Љубов/Не

направено од:  Марго Перин, координатор на областа Сонома за CalPoets

насочена кон:  Одделение 7-12

СЛЕМ! Поезија -- ( Сериозен л - јазик А за М е !)

9

направено од:  Џесика Вилсон Карденас

насочена кон:  Одделение 6-12

10

Тајни места, пријатни места и скривалишта

создадена од: Лоис Клајн

насочено кон: 2-6 одделение

11

Пролетно хаику

направено од:  Тери Глас

насочено кон: 3-12 одделение

12

Изработка на песна Хум

направено од:  Тери Глас

насочено кон: 3-6 одделение

13

Јас сум (метафора, пеење)

направено од:   Грејс Графтон, Сузан Кенеди, Филис Мешулам  ​

насочена кон:  (со модификации) Одделение К-12

14

Зашто Ти си Земјата 

направено од:  Филис Мешулам  ​

насочена кон:  (со модификации) Одделение К-12

15

Ако живеев внатре

(моето омилено јадење)

направено од:  Рози Анџелика Алонсо   ​

насочена кон:  Одделение 1-6

Фото кредит:  НАСА, Апло 8, Бил Андерс,  Обработка:  Џим Вајганг

Вонредниот обичен

16

направено од:  Цие Гумуцио

насочена кон:  Одделение 4-12

17

Предупредување за сина месечина

направено од:  Алис Перо

насочена кон:  Одделение 3-12

18

Песната за разговор-викање

забавно и лесно за пишување дома 

направено од:  Клер Блотер

насочена кон:  Одделение 3-12

19

Почитувана кошарка

направено од:  Кристин Кравец

поднесена од: Микеле Питингер

насочена кон:  Одделение 4-7

20

Што велиш ти, Месечина на Месечината: Создавање Месечина

направено од:  Џеки Хус Халерберг

насочена кон:  Одделение 3-5

Оригинална инспирација за оваа лекција од Џон Оливер Сајмон (долгогодишен поет-учител за CalPoets и поранешен член на нашиот одбор). Прочитајте за него овде .

21

Животни во движење

направено од:  Грејс Мари Графтон

насочена кон:  Одделение 1-3

​​

22

Можам, не можам,

Посакувам да можев

направено од:  Грејс Мари Графтон

насочена кон:  Одделение 1-3

​​

23

Во песните се може да се случи

направено од:  Грејс Мари Графтон

насочена кон:  Одделение 2-4

24

Месечината песна

направено од:  Микеле Риверс

насочена кон:  Одделение 1-3

25

Перспектива:  Музеј на себе 

направено од:  Блејк Море  

(со инспирација од повеќе интернет извори  како и лекција од незабележана лекција од наставник на CalPoets)

насочена кон:  Одделение 3-12

26

Учење да земате диктат од планини, итн.

направено од:  Ева Пул-Гилсон

насочена кон:  Одделение 3-12

27

Сеќавања од мене: пишување за вашиот живот и искуство 

направено од:  Сандра Анфанг

насочено кон: 4-12 одделение

28

Хаос и ред

направено од:  Бренан ДеФриско

насочена кон:  Одделение 5-12

29

Песни во боја

направено од:  Леа Ашкенас

насочена кон:  Одделение 2-5

30

Маската зборува (проширена метафора)

направено од:  Грејс Графтон и Тери Глас  

насочена кон:  Одделение 3-6

31

Лирска муза

направено од:  Мередит Хелер од нејзината претстојна книга Напиши песна, спаси го својот живот!

насочена кон:  Одделение 3-12

32

Ја нудам оваа песна

пишување песна за дарување и правење черепи од глинена шеќер 

направено од:  Рози Анџелика Алонсо

насочена кон:  Одделение 4-12

Фотографија од A01329582-Daniel - Сопствено дело, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=83583933

33

Карантински четворица!

создадена од: Кајл Метјуз

насочена кон:  Одделение 4-12

35

Прекин на линии и ритам во поезијата

создадена од: Памела Сингер

насочена кон:  Одделение 1-6

36

Обои го мојот свет

создадена од: Морин Харли

насочена кон:  Одделение 1-6

Image by Sujith Devanagari

37

На другата страна

песна во двојки

направено од:  Марго Перин, координатор на областа Сонома за CalPoets

насочена кон:  Одделение 1-12 (со измени)

bottom of page