top of page

саб., 20 авг.

|

Зумирајте

ПОЕЗИЈА ЗА НАДЕЖ И ОТПОРНОСТ: Виртуелен поетски симпозиум на CalPoets 2021 година

Придружете ни се на најсовремениот викенд поетски настан со Тонго Ајзен-Мартин и Шонда Бјукенан БЕСПЛАТНО ~ СО ДОНАЦИЈА

Registration is Closed
See other events
ПОЕЗИЈА ЗА НАДЕЖ И ОТПОРНОСТ: Виртуелен поетски симпозиум на CalPoets 2021 година
ПОЕЗИЈА ЗА НАДЕЖ И ОТПОРНОСТ: Виртуелен поетски симпозиум на CalPoets 2021 година

Time & Location

20 авг. 2022 г., во 08:45 – 20:45 GMT-7

Зумирајте

About the event

ПОЕЗИЈА ЗА НАДЕЖ И ОДРЖУВАЊЕ: ВИРТУАЛЕН СИМПОЗИУМ НА КАЛПОЕТС 2021 

СО ТОНГО АЈЗЕН-МАРТИН И ШОНДА БУКАНАН

Кликнете на „Прочитај повеќе“ за да го видите целосниот опис на настанот и да се регистрирате

Кликнете овде за целосен распоред на настани, вклучувајќи работилници, презентери и биографии на презентери.

Овој виртуелен виртуелен поетски симпозиум за време на викендот е наменет за сите луѓе, тинејџери нагоре, кои имаат интерес за литературната уметност - вклучувајќи поети, писатели, наставници, студенти и многу повеќе.  Понудите ќе вклучуваат работилници за креативно пишување, поетски читања и презентации насочени кон подучување поезија во опкружувањата на заедницата.  Ќе има целосно мени со понуди сабота - недела, 21 август - 22 август 2021 година.  Потребна е регистрација, но регистрантите можат да изберат и да изберат на кои работилници ќе учествуваат.  Конференцијата ќе се одржи на ZOOM како формат на состанок. Симпозиумот е бесплатен.  Донациите се охрабруваат со цел да ни помогнат да ги покриеме плаќањата на презентерите и продукцијата на настани. 

Поезијата е трансформативна алатка која може да им помогне и на креаторите и на читателите да најдат надеж и издржливост во тешки времиња.  Веќе 57 години, Калифорниските поети во училиштата ја носат моќната магија на создавање и изведба на поезијата на над еден милион ученици.  Наставата по поезија гради емпатија и чувство на припадност во амбиентот во училницата.  Поезијата и уметноста можат да бидат моќна, исцелителна алатка за училиштата и заедниците кои се справуваат со трауми како што се шумски пожар, пандемска изолација, расна неправда, климатски промени и многу повеќе.  Сите заедници. Насекаде .  Конференцијата за овој викенд е отворена за јавноста и е наменета за книжевни уметници (за целата публика), едукатори во училница, поети, кандидати за МНР и многу повеќе.  Содржината ќе биде привлечна за оние што се сосема нови во учењето на литературната уметност и на „старите капи“ меѓу нас.

Конференцијата ќе биде домаќин на Зум состанок.  Некои од работилниците може да имаат над стотина присутни, додека другите работилници најверојатно ќе бидат многу поинтимни.  Возбудени сме што ќе го искористиме максимумот од овој разновиден, виртуелен простор за состаноци со цел да ја зајакнеме нашата мрежа и да изградиме заедница.

Само регистрираните учесници ќе ги добијат информациите за најавување. Добредојдени сте да присуствувате на целата конференција или да изберете работилници кои се усогласени со вашите интереси.  Нема потреба однапред да се регистрирате за одредени работилници. Едноставно одјавете се и вклучете се на работилниците користејќи ја врската за Зумирање што ќе биде обезбедена. 

Додека телефонирањето на симпозиумот ќе биде можно, за најдобро искуство на конференцијата, препорачуваме да се најавите на компјутер со добра Wi-Fi конекција.  Конференцијата ќе биде поставена така што секое лице што ќе присуствува ќе биде видливо за остатокот од групата, но сепак можете да ја исклучите или вклучите сопствената камера.  Звукот на сите учесници ќе биде исклучен, но може да има моменти кога на еден или повеќе учесници ќе се исклучи звукот за споделување со групата. 

Распоред на симпозиум

Сабота, 21 август

9:05-9:15 часот Добредојдовте

9:15-10:45 часот Оставете го Unity да ја заврши работата со Тонго Ајзен-Мартин

10:45-11:00 часот Пауза

11:00-11:45 часот Поетско читање плус прашања и одговори со Тонго Ајзен-Мартин

11:45-12:00 часот во соби за излет

12:00-12:30 Ручек/Пауза

12:30-13:30 Поезија надвор од страницата ~ Ангажирање со креативни уметности и активизам во заедницата  

      со Cie Gumucio

13:30 до 14:00 соби и одмор

14:00-15:00 од поет-учител до поет ментор со Фернандо Алберт Салинас

15:00-15:30 соби и пауза

15:30-16:30 Лингвистичка правда: предавање поезија во повеќејазични училници Dawn Trook

16:30 - 17:00 соби и одмор

17:00-18:15 Внесување на CalPoets на одборот со Роб Ескриџ

18:15-19:00 вечера

19:00-21:00 Отворен микрофон, домаќин на Дерил Нџи Чин 

Недела, 22 август

9:05-9:15 часот Добредојдовте

9:15-10:45 часот Пишување на песната за наследство за издржливост и надеж со Шонда Бјукенан

10:45-11:00 часот Пауза

11:00-11:45 часот Поетско читање плус прашања и одговори со Шонда Бјукенан

Од 11:45 до 12:00 часот во соби за пробивање

12:00-12:30 Ручек/Пауза

12:30-14:00 Напишано на телото: работилница за заменки со Емили Скваерс

14:00 - 14:30 соби и пауза

14:30-15:30 Уво до земја: Разговор со млади поети со Анџелина Леањос,  

      Зоја Ахмед и Наташа Хиршфилд

15:30-15:45 Пауза

15:45-16:30 Затворање на отворањето (затворање на симпозиумот) со Сузан Вулдриџ

Тонго Ајзен Мартин:  По потекло од Сан Франциско, Тонго Ајзен-Мартин е поет, работник во движењето и едукатор. Неговата последна наставна програма за вонсудско убивање на црнците, Повторно обвинуваме за геноцид , се користи како едукативна и организациона алатка низ целата земја. Неговата книга насловена „Некој е веќе мртов“ беше номинирана за награда за книга во Калифорнија. Неговата последна книга „Heaven Is All Goodbyes“ беше објавена од серијата „City Lights Pocket Poets“ и влезе во потесниот избор за поетската награда Грифинс и освои награда за книга во Калифорнија и американска награда за книга. Неговата претстојна книга „Blood On The Fog“ ќе излезе оваа есен во серијата „City Lights Pocket Poets“. Тој е осмиот поет лауреат во Сан Франциско. 

Шонда Бјукенан: Родена и израсната во Каламазу, Мичиген, автор на „Кој се плаши од црните Индијанци“? и наградуваниот мемоар, Црн Индиец, поранешна поетеса од Вирџинија, Каролин Крајтер-Форонда вели: „Моќната нарација на Шонда Бјукенан страсно го прикажува нејзиното црно-индиско наследство“. Ќерка на мешаните крви, Шонда Бјукенан пишува поезија за да го трансформира човештвото, што произлегува од детството натопено во трауми меѓу генерациите и конвергенциите на наследството на африканското ропство, Индиското отстранување и патеката на солзите. Шонда предавала поетски работилници, држела читања и предавања за средни училишта и средни училишта, како и за престижни колеџи и универзитети како што се Универзитетот Харвард, Универзитетот во Питсбург, Универзитетот Антиохија, а исто така и за федералните владини субјекти како што е Амбасадата на САД во Куала Лумпур. и Канцеларијата за одговорност на Владата. Заменик-претседател на Одборот на доверители на Beyond Baroque, соработник на УСЦ во Лос Анџелес од Институтот за хуманитарни науки и на Одделот за културни прашања во градот Лос Анџелес (COLA), магистерски соработник на уметникот, Шонда е објавен во повеќе антологии и има напишано за LA Weekly. AWP's The Writer's Chronicle, LA Times и Indian Country Today. Во моментов како виш предавач на Универзитетот Лојола Меримаунт, Шонда неодамна ја заврши збирката поезија за Нина Симон и работи на нејзините втори мемоари и роман.

Кликнете овде за целосен распоред на настани, вклучувајќи работилници, презентери и биографии на презентери.

Tickets

 • FREE TICKET

  The conference will likely be hosted on Zoom. Login information will be sent to registrants a week prior to the event.

  0,00 US$
  Sale ended
 • FREE + $25 DONATION

  Thanks for supporting California Poets in the Schools in these uncertain times. We value your contribution to our community. The conference will likely be hosted on Zoom. Login information will be sent to registrants a week prior to the event.

  25,00 US$
  Sale ended
 • FREE + $100 DONATION

  Thanks for supporting California Poets in the Schools in these uncertain times. We value your contribution to our community. The conference will likely be hosted on Zoom. Login information will be sent to registrants a week prior to the event.

  100,00 US$
  Sale ended
 • FREE + $50 DONATION

  Thanks for supporting California Poets in the Schools in these uncertain times. We value your contribution to our community. The conference will likely be hosted on Zoom. Login information will be sent to registrants a week prior to the event.

  50,00 US$
  Sale ended
 • FREE + $250 DONATION

  Thanks for supporting California Poets in the Schools in these uncertain times. We value your contribution to our community. The conference will likely be hosted on Zoom. Login information will be sent to registrants a week prior to the event. The conference will likely be hosted on Zoom. Invitation information will be sent to registrants a week prior to the event.

  250,00 US$
  Sale ended
 • FREE + $500 DONATION

  Thanks for supporting California Poets in the Schools in these uncertain times. We value your contribution to our community. The conference will likely be hosted on Zoom. Login information will be sent to registrants a week prior to the event.

  500,00 US$
  Sale ended
 • FREE + $1,000 DONATION

  Thanks for supporting California Poets in the Schools in these uncertain times. We value your contribution to our community. The conference will likely be hosted on Zoom. Login information will be sent to registrants a week prior to the event.

  1.000,00 US$
  Sale ended

Total

0,00 US$

Share this event

bottom of page