top of page

пон., 29 јул.

|

549 Mission Vineyard Rd

КРЕАТИВНОСТ ЗА ПРОМЕНИ ~ Државен симпозиум на CalPoets 2019 со Хуан Фелипе Херера (1)

CalPoets го најавува нашиот државен симпозиум со Хуан Фелипе Херера, 21-ви поет лауреат од Соединетите Американски Држави. Придружете ни се за викенд со поетско истражување, учење и вмрежување додека ја истражуваме темата КРЕАТИВНОСТ ЗА ПРОМЕНИ.

Registration is Closed
See other events
КРЕАТИВНОСТ ЗА ПРОМЕНИ ~ Државен симпозиум на CalPoets 2019 со Хуан Фелипе Херера (1)
КРЕАТИВНОСТ ЗА ПРОМЕНИ ~ Државен симпозиум на CalPoets 2019 со Хуан Фелипе Херера (1)

Time & Location

29 јул. 2019 г., во 14:00 – 18:00

549 Mission Vineyard Rd, 549 Mission Vineyard Rd, San Juan Bautista, CA 95045, USA

About the event

Веќе 55 години, Калифорниските поети во училиштата ја носат моќната магија на создавање и изведба на поезијата на повеќе од еден милион ученици.  Нашата работа е поважна од кога било!  Студиите покажуваат дека вклученоста на студентите во уметноста е поврзана со повисоки академски перформанси, зголемени стандардизирани резултати на тестовите, поголема вклученост во службата на заедницата и помали стапки на напуштање.  Креативноста е број 1 посакуваната вештина на денешниот пазар на труд.  Наставата по поезија гради емпатија и чувство на припадност во амбиентот во училницата.  Поезијата и уметноста можат да бидат моќна, исцелителна алатка за училиштата и заедниците кои се опоравуваат од природни катастрофи и други трауми, како што е насилството со оружје. 

Конференцијата за овој викенд е отворена за јавноста и е наменета за книжевни уметници (за целата публика), едукатори во училница, поети, кандидати за МНР и многу повеќе.  Содржината ќе биде привлечна за оние што се сосема нови во учењето на литературната уметност и на „старите капи“ меѓу нас.

На овој симпозиум, работилниците ќе бидат насочени кон темата Креативност за промена .  Како може поезијата во училницата да биде трансформациска алатка за позитивни промени?  Како нашите планови за лекции можат брзо да одговорат со еластичност и флексибилност на најитните прашања во нашето време?  Како треба да се промениме и да се развиваме за најдобро да им служиме на нашите заедници? Ќе учиме од експерти во нашата средина и ќе ги здружиме нашите најдобри практики за викенд со учење, вмрежување, градење заедница, читање поезија и некоја добра старомодна забава.

Хуан Фелипе Херера ќе ни се придружи како водач на работилницата за креативно пишување, главен читател и презентер.  Во 2015 година, Хуан Фелипе Херера беше назначен за 21-виот поет лауреат на Соединетите Држави, првиот мексикански Американец на оваа позиција. Херера пораснал во Калифорнија како син на земјоделци мигранти, што тој коментира дека силно го обликувал поголемиот дел од неговата работа. Написот на Вашингтон пост ја раскажува приказната дека „Како дете, Херера научил да ја сака поезијата пеејќи за Мексиканската револуција со својата мајка, мигрантска земјоделска работничка во Калифорнија. Инспириран од нејзиниот дух, тој го помина својот живот поминувајќи ги границите, бришејќи ги границите и проширувајќи го американскиот хор“.

Дополнителни работилници/панели ќе вклучуваат (Проверете за повеќе детали и повеќе работилници):

Информирана педагогија за исцелување: врска помеѓу уметноста, невроните и когнитивното процесирање

Мараја Ранкин-Лендерс

Дали сакате да дознаете повеќе за тоа како траумата влијае на капацитетот на мозокот за учење? Дали сте љубопитни да ја разберете врската помеѓу уметноста, невроните и когнитивното процесирање? Исцелување информирана педагогија, позната и како Педагогија информирана за траума, бара од едукаторите да го вреднуваат процесот што е потребен кога учениците доаѓаат кај нас со трауматски искуства.  Оваа работилница ќе ги разоткрие процесите и знаењата кои се потребни за поддршка и грижа за студентите кои носат исцрпни животни искуства како што се расна траума, еколошка криза, имиграција, сиромаштија, медицински состојби итн. 

Оваа сесија ќе ги сподели со вас практичните и непрактични чекори кои се потребни за да се активира, засили и подигне учењето кое е исцелувачко информирано преку уметничко размислување, практики и вредности. Мараја ќе објасни како мозокот ги обработува информациите со соодветни услови и што се случува под принуда. 

Мараја Ранкин-Лендерс ги наведува воспитувачите да ги разберат и имплементираат процесите на креативно истражување што водат кон целосни училишни промени во културата, исцелување информирани практики и расна и социјална правда. Мараја е посветена на подигање на вредноста на љубовта и ослободувањето во дизајнот на наставата и учењето како креативни сили за промена. 

Воспоставување на лауреат за млади поет во вашата област 

Фернандо Алберт Салинас - Површински координатор на CalPoets за округот Вентура

Оваа работилница ќе понуди чекор-по-чекор водич за започнување на програма Младински поет лауреат во вашата област и како да се усогласите со националното движење Youth Poet Laureate.

Зборувај на неа: Современи ресурси за поезија и изведба за твојата резиденција 

Бренан ДеФриско - регионален координатор на CalPoets за округот Контра Коста

Семинар/панел за поетика на говорен збор, ресурси за настава, изведба, културна релевантност и разбивање на страницата наспроти бинарноста на сцената. Изговорениот збор експоненцијално порасна во популарност во училниците и низ целата земја. Проширете го вашиот план за лекција со еден од најрелевантните литературни жанрови со кои се занимаваат младите поети денес.

Видео поезија користејќи Adobe Spark 

Блејк Мор - Површински координатор на CalPoets за округот Мендосино

Користејќи ја онлајн-програмата на Adobe Adobe Spark, Блејк Мор ќе им покаже на наставниците поети иновативен, лесен начин за вклучување на технологијата во нивните училници. Adobe Spark нуди мултидисциплинарен пристап за пишување, обработка на текст, аудио снимање, говорен збор и визуелна илустрација. Оваа работилница им покажува на наставниците како да ги однесат оригиналните песни на следното ниво на учество, со претворање на овие оригинални дела во видео песни.

Програмирање експресивни уметности засновано на поезија за луѓе со когнитивни предизвици 

Арлин Милер - Претседател на Советодавниот совет на CalPoets

Во оваа практична работилница ќе истражиме како експресивното пишување засновано на поезија може да биде трансформативно за (првенствено возрасни) луѓе со епилепсија и други когнитивни предизвици. Ќе споделам како работата во тандем со уметнички терапевти и уметнички едукатори може да ни помогне да се приспособиме и да ги развиеме нашите професионални практики со цел најдобро да им служиме на ранливите и недоволно заслужени изборни единици. Учесниците на работилницата ќе добијат инспирација и алатки за да побараат работа од ваква природа и ефикасно (ко) да ги олеснат сличните работилници.

Рекламирање - начини да се создаде антологија и своја книга 

Дерил Чин - Почесен претседател на одборот на CalPoets и професор поет 

Ќе направиме макетни примероци на книги во најмалку две форми како начин да ги научиме учениците и самите себе за составување на сопствени антологии во училницата и рачно изработени книги. Се надеваме дека ќе ги инспирираме и информираме учениците и наставниците поети за поседување на процесот на создавање на сопственото дело од почеток до крај.

Управување со училница за уметници кои предаваат - кога да се биде специјален наставник не е доволно за да се спроведе ефективна лекција 

Џеки Халерберг - секретар на одборот на CalPoets и поет-наставник

Елементите на системот за управување со училницата формираат еко-систем и кога еден елемент тргне наопаку, сите тие го прават тоа. Однесувањето е само еден елемент. Откријте ги другите елементи и како да ги предвидите и отстраните пречките за давање одлична лекција!

Книжевни слушалки и свежи стихови: ангажирање на новиот младински глас 

Тама Бризбејн, регионален координатор на CalPoets за окрузите Станислав и Сан Хоакин

Пишана, изговорена, тресна, измешана и ремиксирана, поезијата е прекрасно средство за младите гласови. Меѓутоа, ако сè уште ја доставуваме оваа примарна уметничка форма во контејнери на работ да стане ковчег, нашата публика е DOA. Од неискажаните метрики на уметничката и културната почит до неконвенционалните примени на дигиталните медиуми, оваа работилница ќе истражува начини за враќање на „осветленото“ во писменост.

Овој список на работилници е нецелосен и ќе продолжи да расте како што се потврдуваат деталите...

Ве молиме придружете ни се од 2-ри до 4-ти август во Центарот за повлекување Свети Францис во Сан Хуан Баутиста.  Онлајн регистрацијата сега е отворена.  Пријавувањето завршува на 22 јули.  Се препорачува рана регистрација. 

Распоред на повлекување (предмет на мали промени):

петок: 

14-16 часот:  Работилница за креативно пишување со Хуан Фелипе Херера

17-18 часот:  Час за вмрежување

18-18:45 часот:  Вечера

19:00 - возење до El Teatro Campesino (обезбеден превоз за оние кои имаат потреба/потреба)

19:30-20:15 часот:  Читање со Хуан Фелипе Херера

20:15-21:00 часот:  Потпишување книга со Хуан Фелипе Херера

9:00: Враќање во Центарот за повлекување Свети Францис (обезбеден превоз за оние кои имаат потреба/потреба)

Сабота:

8-9 часот:  појадок

9-09:30 часот:  Главно обраќање со Хуан Фелипе Херера

9:30-12:00 часот:  (Цела група) Мараја Ранкин-Лендерс: Информирана педагогија за исцелување: врска помеѓу уметностите, невроните и когнитивното процесирање

12 до 13:15 часот:  ручек

13:15-14:45 часот:  работилници - ваш избор

15-16:45 часот:  работилници - ваш избор

17-18 часот:  час за вмрежување или 

18-19 часот:  вечера

19:30-21:30 часот:  Отворете читање микрофон

недела:

8:00-09:00 часот:  појадок

9-10:15 часот:  работилници - ваш избор

10:30-12 часот:  затворање на сите групи

12:00-13:00 часот:  ручек

ТРОШОЦИ И ПОПУСТИ

Се надеваме дека трошоците нема да бидат пречка за секој што сака да присуствува на симпозиумот во 2019 година.  Ако се квалификувате за попуст, регистрацијата преку Интернет можеби нема да биде возможна.  Ве молиме кликнете овде за да испечатите печатена копија од формуларот за плаќање и испратете ги вашите информации за чекот или кредитната картичка на:  California Poets in the Schools, PO Box 1328, Santa Rosa, CA 05402

Создадовме различни опции за цени, вклучително и дневна и преку ноќ, со цел да им олесниме што е можно повеќе луѓе да ни се придружат. Ве молиме имајте предвид дека петочната работилница со Хуан Фелипе Херера ќе треба да се додаде на повеќето пакети. И покрај тоа што нема достапна опција за кампување во Центарот за повлекување Сент Францис, има камп „веднаш по ридот“ со опции за возење и шатори кои почнуваат од 16,80 долари/ноќевање.  Mission Farm RV Park, 400 San Juan Hollister Rd, San Juan Bautista, Калифорнија 95045, телефон: (831) 623-4456.  Се препорачуваат резервации.  CalPoets нема да управува со резервации за сместување надвор од локацијата. 

СПОНЗОРИРАЈ ПОЕТ НА ПРИСУСТВО: Започнавме кампања за собирање средства со цел да собереме 5.000 американски долари со цел да ги надоместиме трошоците за присуство на најмногу 20 наставници-поети.  Сите донации се многу ценети.  Можете да донирате подолу со избирање на еден или повеќе билети со ознака „СПОНЗОРИРАЈ ПОЕТ ЗА ПРИСУСТВО“.  (Изберете повеќе од еден билет за донирање во повеќекратни од 25 долари.)  Алтернативно, придружете се на нашата кампања за доделување на Facebook со кликнување овде или преку PayPal на нашата веб-страница  со кликнување овде.  ВИ БЛАГОДАРАМ.

ПОВЕЌЕ ДЕТАЛИ: 

Политика за откажување: CalPoets ќе понуди целосна рефундација, минус 25 УСД такса за обработка за сите откажувања направени пред 15 јули.  По 15 јули, нема да се издаваат повратни средства. 

За повеќе информации, ве молиме контактирајте со Мег Хамил, извршен директор - (415) 221-4201, meg@cpits.org  За повеќе информации за Центарот за повлекување Свети Францис, кликнете овде.  Ви благодариме што ги упативте сите прашања во врска со центарот до Мег Хамил (контакт погоре).  Ве молиме резервирајте ги сите соби преку калифорниските поети во училиштата.

Tickets

 • ALL FRIDAY-NO ROOM -YES WKSHP

  Includes two-hour Friday afternoon workshop with Juan Felipe Herrera, Friday dinner and a 45-minute evening reading with Juan Felipe Herrera Friday night.

  150,00 US$
  Sale ended
 • FRIDAY HERRERA WORKSHOP ONLY

  This ticket includes Friday afternoon workshop with Juan Felipe Herrera. It doesn't include meals or Friday's reading, or overnight accommodations.

  75,00 US$
  Sale ended
 • SATURDAY - NO ROOM

  This ticket price includes keynote presentation Saturday morning by Juan Felipe Herrera, all workshops on Saturday, as well as open-mic poetry reading Saturday night. Saturday breakfast, lunch & dinner are included. This rate does not include a room or overnight option.

  150,00 US$
  Sale ended
 • FRI-SUN- NO ROOM-NO FRI WKSHP

  Includes dinner and reading with Juan Felipe Herrera Friday night. Includes keynote with Juan Felipe Herrera, all meals, workshops and open-mic poetry reading on Saturday. Includes breakfast, lunch and workshops on Sunday. There are no overnight accommodations included in this ticket price. NOT INCLUDED: FRIDAY AFTERNOON WORKSHOP WITH JUAN FELIPE HERRERA. PLEASE PURCHASE AS A SEPARATE TICKET ITEM FOR $75.

  250,00 US$
  Sale ended
 • FRI SINGLE ROOM - NO FRI WKSHP

  This ticket price includes a single (not shared) room Friday night only. It includes dinner and poetry reading with Juan Felipe Herrera Friday night. Includes Saturday keynote with Herrera, all workshops and open mic poetry reading Saturday. Breakfast, Lunch, Dinner are included on Saturday. NOT INCLUDED: FRIDAY AFTERNOON WORKSHOP WITH JUAN FELIPE HERRERA. PLEASE PURCHASE AS A SEPARATE TICKET ITEM FOR $75.

  240,00 US$
  Sale ended
 • SATURDAY - SINGLE ROOM

  This ticket price includes a single (not shared) room Saturday night only. It includes Saturday keynote with Herrera, and all workshops and open mic poetry reading Saturday, as well as workshop and closing on Sunday. Breakfast, Lunch, Dinner are included on Saturday. Breakfast and lunch are included on Sunday.

  240,00 US$
  Sale ended
 • FRI&SAT-SINGL ROOM-NO FR WKSHP

  This ticket rate includes: Single (not shared) room for Friday and Saturday nights, Friday poetry reading with Juan Felipe Herrera, Saturday keynote with Herrera, all workshops Saturday and Sunday. Meals include: Friday: dinner Saturday: breakfast, lunch, dinner Sunday: breakfast and lunch NOT INCLUDED: FRIDAY AFTERNOON WORKSHOP WITH JUAN FELIPE HERRERA. PLEASE PURCHASE AS A SEPARATE TICKET ITEM FOR $75.

  480,00 US$
  Sale ended
 • FRI DOUBL ROOM - NO FRI WKSHP

  This ticket price includes a double (shared) room Friday night only. It includes dinner and poetry reading with Juan Felipe Herrera Friday night. Saturday keynote with Herrera, and all workshops and open mic poetry reading Saturday. Breakfast, Lunch, Dinner are included on Saturday. NOT INCLUDED: FRIDAY AFTERNOON WORKSHOP WITH JUAN FELIPE HERRERA. PLEASE PURCHASE AS A SEPARATE TICKET ITEM FOR $75.

  195,00 US$
  Sale ended
 • SATURDAY - DOUBLE ROOM

  This ticket price includes a double (shared) room Saturday night only. It includes Saturday keynote with Herrera, and all workshops and open mic poetry reading Saturday, as well as workshop and closing on Sunday. Breakfast, Lunch, Dinner are included on Saturday. Breakfast and lunch are included on Sunday.

  195,00 US$
  Sale ended
 • FRI&SAT-DOUBL ROOM-NO FR WKSHP

  This ticket rate includes: Double (shared with one other person) room for Friday and Saturday nights, Friday poetry reading with Juan Felipe Herrera, Saturday keynote with Herrera, all workshops Saturday and Sunday. Meals include: Friday: dinner Saturday: breakfast, lunch, dinner Sunday: breakfast and lunch NOT INCLUDED: FRIDAY AFTERNOON WORKSHOP WITH JUAN FELIPE HERRERA. PLEASE PURCHASE AS A SEPARATE TICKET ITEM FOR $75.

  390,00 US$
  Sale ended
 • Sponsor a Poet to Attend

  We will be offering scholarships to emerging teaching artists who have been working with CalPoets for five years or less. Can you help to sponsor a scholarship? Purchase multiple of these tickets to donate more to this cause.

  25,00 US$
  Sale ended
 • Staff Test

  0,00 US$
  Sale ended

Total

0,00 US$

Share this event

bottom of page